top of page
Search

Čakre – energijski centri

Kaj so čakre?

Beseda čakra pomeni energijski vrtinec, energijsko središče. V človeškem telesu obstaja sedem glavnih energijskih centrov. Vsak center vpliva na delovanje ene hormonske žleze in celotnega področja, kjer se nahaja. V človeškem telesu obstaja sedem glavnih energijskih centrov. Vsak center vpliva na delovanje ene hormonske žleze in celotnega področja, kjer se nahaja. V energijskem telesu se nahajajo tudi čakre, kar v prevodu iz jezika Sanskrt pomeni kolo. V jogi in ajurvedi se ta izraz nanaša na vrtince energije, ki so razporejeni po celem telesu, največji so vzdolž hrbtenice, od trtice do vrha glave. Ta vrteča kolesa energije ustrezajo na fizičnem nivoju večjim živčnim centrom ali spletom ter endokrinim žlezam, katere proizvajajo hormone. Na mentalnem nivoju čakre ustrezajo našim različnim psihičnim, čustvenim in duhovnim stanjem bivanja. Kadar smo čustveno blokirani ali imamo negativne miselne vzorce vplivamo na delovanje čaker ter tako ustavljamo ali spreminjamo njihovo delovanje. Kadar čakra ne deluje pravilno, vpliva na fizično telo preko centra, ki ga obvladuje. Razumevanje kako čakre delujejo, nam omogoči razumevanje povezave med našim fizičnim telesom in našo zavestjo oz. materializiranja neravnovesji na fizičnem nivoju, zaradi negativnih mislih na mentalnem nivoju.


Katere čakre poznamo?

Sistem čaker prikazuje evolucijo materije v duhovnost. Če oseba primarno deluje iz prvih treh čaker, pomeni da je njena zavest zelo materialna in oseba misli predvsem na hrano, spolnost in moč. Šele kadar deluje iz četrte čakre, postane pravi človek. Ta čakra je most med materialnimi in duhovnimi čakrami. Oseba, ki deluje iz zadnjih treh čaker, ima že razširjeno zavest in je zelo blizu duhovnemu svet.Tokrat spoznavamo čakre, kaj pomeni ta beseda, kako jo opredeljujemo in kaj nam prinaša. V tem prispevku bodo prikazane posamezne čakre in njihov pomen.


Sedem glavnih čaker, ki so najbolj pomembne za človekov razvoj so:


Korenska čakra (Mooladhara);

Spolna čakra (Swadhisthana);

Trebušna čakra (Manipura);

Srčna čakra (Anahata);

Grlena čakra (Visuddha);

Čelna čakra, tretje oko (Ajna);

Temenska, kronska čakra (Sahasrara).


Energetski meridiani

Energetski meridiani ali nadiji so povezave med glavnimi energetskimi centri, stranski energetski meridiani pa so povezave med stranskimi čakrami. so nekakšen kalup ali dvojnik živčnega sistema, podobno kot pri krvožilnemu obtoku. Po njih se pretaka univerzalna, kozmična energija oz. "prana", zato imajo predvsem distribucijsko vlogo, kot žile, po katerih se pretaka kri. Imajo pa tudi povezovalno vlogo duhovnega in fizičnega ter vzdrževalno, saj morajo vzdrževati sistemsko celovitost telesa in usklajevati fizične procese.

Trije glavni energetski meridiani, ki imajo ključno vlogo pri našem zdravju, se nahajajo vzdolž hrbtenice na eteričnemu dvojniku hrbtenjače. Zanje običajno uporabljamo kar izvirna (vzhodnjaška) imena, in sicer:


Ida, ki poteka iz leve nosnice, konča pa se v levem modu ali jajčniku;

Pingala, ki poteka iz desne nosnice, konča pa se v desnem modu ali jajčniku;

Šušumna, ki poteka skozi celotno hrbtenjačo, od središča glave do trtice. Kundalini se v vsaki čakri drugače izraža oziroma se transformira:


V korenski čakri je Kundalini nagon za preživetje,

V spolni čakri se Kundalini kaže kot spolna energija, seksualna energija,

V trebušni čakri je Kundalini notranja moč, volja, samozavest,

V srčni čakri Kundalini se izraža kot brezpogojna, čista ljubezen,

V grleni čakri je Kundalini beseda, pesem ali umetnija resnice,

V tretjem očesu se Kundalini kaže kot močna intuicija, vizija in pronicljivost,

Ko Kundalini pride do Kronske čakre smo osvobojeni, razsvetljeni, realizirani. Nismo več telesno pogojeni, smo čista Božanska energija.


Na uravnovešanje in polnenje energijskih centrov lahko vplivamo z izvajanjem jogijskih asan in z meditacijo. V naslednjem članku si lahko preberete o posameznih čakrah. Hvala za branje! :) Z ljubeznijo, Nadica Vir: https://www.apsara.si/?s=%C4%8Dakre , http://www.bioterapevt.net/slikanje-avre/cakre-in-meridiani

8 views0 comments

Commentaires


bottom of page