top of page
Search

Kronska čakra – Sahasrara


Beseda čakra pomeni energijski vrtinec, energijsko središče. V človeškem telesu obstaja sedem glavnih energijskih centrov. Vsak center vpliva na delovanje ene hormonske žleze in celotnega področja, kjer se nahaja.Sahasrara ni čakra v pravem pomenu besede. Čakre se nahajajo znotraj psihičnega telesa.


Naša zavest se manifestira na različnih nivojev odvisno od čakre, ki je najbolj aktivna v telesu.


Sahasrara je kulminacija postopnega dvigovanja zavesti po čakrah navzgor. Ona je krona ekspandirane zavesti. Je najvišje energijsko središče. Kronsko središče.


Njen center je v temenu in se imenuje Lotosov cvet s tisočimi laticami.Moč čaker ni v njih ampak je v Sahasrari. Čakre so samo stikala, celotni potencijal se nahaja v Sahasrari. Sahasrara je v bistvu neomejena in karkoli bi o njej povedali jo omejuje: ima obliko in jo hkrati nima, ona je vse in hkrati nič, ona je neskončna, transcendentalna, presega logiko. Transcendira vse koncepte a je hkrati izvor vseh konceptov. Kadar Kundalini pride do Sahasrare dosežemo stanje transcedentalne zavesti.


V tem stanju ni ničesar razen absolutne tišine. Ego in individualna zavest izgineta. Pride do stanja samo realizacije, stanja osvoboditve (samadhi), stanja nirvane. To je stanje nad zavesti.


Razvoj do stanja osvoboditve je postopen.


Najprej razvijemo čutno zavedanje, nato mentalno zavedanje, nato pa pridemo do stanja zavesti pravega Jaza oziroma nadzavesti. Torej gre za evolucijo zavesti skozi čakre, skozi stadije. Nič se ne zgodi čez noč.


Do Ajna čakre (tretje oko) naša zavest ni osvobojena Ega. V Ajna čakri lažni Ego (napačna predstava o tem, kar v resnici smo) eksplodira na milone delčkov in od tam naprej čista energija prehaja v kronsko središče kjer se zgodi razsvetljenje.


Kadar je ta center odprt, smo sposobni videti bistvo, povezanost in resnico, ki se nahaja v vsem, kar nas obkroža. Zavedamo se, da obstaja višja inteligenca, sila, Bog, ki ves čas vzpostavlja red in harmonijo na vseh nivojih: v našem telesu, v naravi, na planetu Zemlja, v celotnem vesolju in onkraj njega.

Tudi sebe doživljamo kot kanal, orodje te višje sile, Boga.


Kronska čakra je tesno povezana z delovanjem živčnega sistema in na splošno s celim organizmom. Če je pretok energije v njej preslaboten, se pojavijo živčne bolezni, kronična obolenja, neozdravljive bolezni, motnje v spanju in koncentraciji, glavoboli, depresije in omedlevice.


Če obstajajo blokade v določenem centru, se lahko pri dvigu, Kundalini ustavi v določenem centru, kjer lahko manifestira svojo moč. To pripelje do razvoja nadnaravnih moči in sposobnosti na določenem energijskem središču, ki so na poti duhovnega razvoja dostikrat prej ovira, kot napredek.


Prebuditev Kundalini je lahko nevarno. Zato je pomembno, da gre proces duhovne rasti in napredka postopno in pod nadzorom zelo izkušenega in modrega duhovnega učitelja.


Psihični vplivi nedelujočega energetskega centra oz. čakre

Če je sedma čakra blokirana ali zaprta, se lahko pojavijo pomanjkanje samozaupanja, duhovna oziroma osebnostna kriza, strah pred lastnim razvojem in spoznavanjem samega sebe, občutek, da je naše življenje nesmiselno, negotovost, neodločnost, vodljivost, odprtost za tuje ideje, ideale, ki pa niso vedno dobri za nas, potreba po sočustvovanju drugih do nas, strah pred osamo, težave s koncentracijo, duhovni cinizem in ateizem, pretirano izpostavljanje intelekta, racionalnega in logičnega, toga življenjska prepričanja, duhovna odvisnost, pasivnost, nezmožnost najti rešitve zase in svoje probleme, vrtenje v krogu, lambirintu, iz katerega ne najdemo izhoda itd.


Fizični vplivi nedelujočega energetskega centra oz. čakre

Če je sedma čakra blokirana ali zaprta, se lahko pojavijo glavoboli, ki so včasih tako močni da nas onesposobijo, tumorji, duševne bolezni (manična depresija, shizofrenija, psihoze, nevroze), epilepsija, možganski tumorji, meningitis, Parkinsonova bolezen, otekanja telesa, občutek čelade - oklepa na glavi, pritisk na glavi, degenerativne bolezni, težave s kostmi, motnje živčnega sistema, težave lasišča (izpadanje las itd.), genetske motnje, kostni rak itd.


S celotnim procesom Radža joge lahko vplivamo na dvigovanje Kundalini do Sahasrare.

Vse asane, ki stimulirajo pretok energije v temenu, vplivajo na delovanje Sahasrara čakre. To so večinoma vsi inverzni položaji.


Seznam asan:

• Sukhasana (osnovni položaj za meditacijo, z osredotočenostjo na teme);

• Padmasana (lotus položaj za meditacijo z osredotočenostjo na teme);

• Dandasana (osnovni sedeč položaj z iztegnjenimi nogami z osredotočenostjo na teme);

• Dhyana veerasana (sedeč položaj s prekrižanimi nogami z osredotočenostjo na teme);

• Sasamgasana (zajec);

• Predklon v razkoraku;

• Uttanasana (predklon);

• Vse vrste predklonov, kjer je glava nižje od pasu;

• Salamba sirsasana (stoja na glavi);

• Ardho Mukha Vrksasana (stoja na rokah);

• Vse mogoče različice stoj na glavi in rokah;

• Sarvangasana (sveča);

• Halasana (plug).


Pranayame (dihalna tehnike) za odpiranje Sahasrare:

Dihanje po stebru svetlobe od medeničnega dna do temena


Barva: Vijolična, bela

Zvok: Aum

Element: Inteligenca Mudra: Lotus mudra v temenu


Meditacije: Meditacija na vijoličen lotosov cvet, ki ima 1000 latic. Raste v temenu. Meditacija na kanal, ki se odpira iz temena navzgor. Skozi ta kanal se v nas pretaka kozmična energija, ki nas povezuje z višjo inteligenco.


Afirmacije:

Sem kanal Božanske (Izvorne) energije;

Vse kar je Božansko se pretaka skozi mene;

Sem kanal sreče, radosti, prijaznosti, sprejemanja, obilja, vitalnosti, lepote;

Vsa Božanska energija se pretaka v meni;

Sem odprt kanal in sprejemam v sebi višjo zavest, modrost;

V meni vlada globok mir, ravnovesje in harmonija. Hvala za branje. :) Z ljubeznijo, Nadica

7 views0 comments

Comments


bottom of page