top of page
Search

Ayurvedska nega telesa v jesenskem prehodu

Jesen je čas prehoda, ko narava začne spreminjati barve in se pripravlja na hladnejše mesece. Prav tako se tudi naše telo odziva na spremembe v okolju, zato je pomembno, da se prilagodimo tej sezoni in skrbimo za svoje telo, um in dušo. Ayurveda, starodavna indijska znanost o življenju, nam ponuja dragocene smernice za doseganje ravnovesja in harmonije v tem prehodnem obdobju.




1. Kako se prehranjevati?


V ayurvedi se jesen povezuje z lastnostmi elementa zraka in etra, kar lahko privede do občutkov suhosti, hladu in nestabilnosti v telesu. Zato je pomembno, da v jesenskem obdobju v svojo prehrano vključimo tople jedi. Jesen v ayurvedi ustreza značilnostim Vata doshe, kar pomeni, da se v tem obdobju povečujejo lastnosti hladu, suhosti, lahkotnosti in hitrosti.


Topla in hranljiva hrana: V jeseni se izogibajte lahkim obrokom in raje uživajte tople jedi, ki vam bodo pomagale ohranjati notranjo toploto.


Vlažilna hrana: Poskrbite, da boste v svoji prehrani vključevali živila, ki vsebujejo dovolj vlage, kot so kuhano sadje, bučke, buče in korenje.


Omejitev hladnih in suhih živil: Zmanjšajte vnos surove zelenjave, solat in hladnih napitkov, saj lahko težijo k izsuševanju telesa.


Topla in krepčilna hrana: V jeseni se izogibajte hladnim ali suhim obrokom. Raje se odločite za tople juhe, enolončnice, zelenjavne curryje, kuhano sadje in žitarice, kot so riž, kvinoja in oves.


Uživajte živila, bogata z maščobami, kot so oreščki, avokado, oljčno olje in ghee (maslo brez mlečnih beljakovin), da ohranite vlago v telesu.


Zelišča in začimbe: Uporabite ayurvedske začimbe, kot so ingver, kardamom, cimet in kurkuma, ki imajo ogrevalne lastnosti in spodbujajo prebavo.


2. Kaj pa vadba in aktivnost?





Jesenski prehod lahko prinese tudi občutek lenobe, vendar je pomembno, da ostanemo aktivni. Ayurveda priporoča zmerno vadbo, ki ne bo pretirano obremenila telesa:


Joga: Praksa joge je odličen način za ohranjanje telesne gibljivosti in notranjega ravnovesja. Posvetite se jogi, ki je primerna za vašo konstitucijo (dosha) in trenutno stanje telesa.


Sprehodi v naravi:

Jesen je čudovit čas za sprehode v naravi. Sprehajanje po gozdu ali parku vam bo pomagalo povezati se z naravo in umiriti um.








Meditacija: Redna meditacija je ključna za ohranjanje duševnega ravnovesja. Posvetite vsaj nekaj minut na dan sproščanju uma in umirjanju misli.


3. Skrb za um in dušo


Dnevna rutina: V jeseni je še posebej pomembno, da vzpostavite dnevno rutino, ki vam bo pomagala ohraniti uravnoteženost. Vstajajte in spite ob istem času ter si vzemite čas za počitek.


Sprostitev: Ustvarite si prostor za sprostitev in umiritev uma. To lahko dosežete s meditacijo, dihalnimi vajami ali preprosto s tem, da si privoščite trenutek tišine.


Druženje: Jesen je čas, ko se lahko povežemo s prijatelji in družino. Socialna interakcija je pomembna za naše duševno zdravje.




Priporočeni čaji za jesen:


Ingverjev čaj: Ingverjev čaj je odličen za uravnoteženje Vata doshe, saj ima ogrevalne lastnosti. Dodajte nekaj rezin svežega ingverja v vrelo vodo, pustite, da se kuha nekaj minut, in ga po želji sladkajte z medom. Ingverjev čaj bo pomagal ogreti telo in izboljšati prebavo.


Cimetov čaj: Cimet je še ena začimba z ogrevalnimi lastnostmi, ki pomaga ohranjati notranjo toploto. Dodajte palčke cimeta v vodo in jih kuhajte približno 10 minut. Ta čaj bo pomagal tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja.


Kardamomov čaj: Kardamom je koristen za uravnoteženje Vata doshe in spodbujanje prebave. Dodajte nekaj kardamomovih semen v vodo in jih zavrite. Po želji dodajte tudi malo mleka za kremast okus.


Hibiskusov čaj: Hibiskusov čaj je odličen za čiščenje telesa in pomaga pri vzdrževanju zdrave prebave. Uporabite suhe hibiskusove cvetove in jih prelijte z vrelo vodo. Pustite, da se čaj ohladi, in ga po želji sladkajte z medom.


Rožičev čaj: Rožičev čaj je odličen za uravnavanje Vata doshe in pomaga pri lajšanju prebavnih težav. Dodajte nekaj žlic zdrobljenih rožičev v vrelo vodo, pustite, da se kuha nekaj minut, in ga pijte po obroku.


Pri izbiri čajev bodite pozorni na svojo konstitucijo (dosho) in svoje trenutno stanje. Posvetujte se z ayurvedskim strokovnjakom ali zdravnikom, če niste prepričani, kateri čaji so najbolj primerni za vas. Z uživanjem toplih in vlažilnih čajev lahko pomagate ohranjati notranje ravnovesje in se pripraviti na prijeten prehod v jesen. Skrb za telo, um in dušo v jesenskem prehodu je ključnega pomena za ohranjanje ravnovesja in harmonije v tej sezoni. Ayurveda nam ponuja dragocene smernice glede prehrane, vadbe in duhovne prakse, ki nam lahko pomagajo uživati v jeseni in se pripraviti na hladnejše mesece. Prepustite se naravi ter njenim spremembam.

Objem, Nadica

15 views0 comments
bottom of page