top of page
Search

Spolna čakra – Swadisthana


V človeškem telesu obstaja sedem glavnih energijskih centrov. Vsak center vpliva na delovanje ene hormonske žleze in celotnega področja, kjer se nahaja.



Svadhisthana čakra je drugo energijsko središče, ki se nahaja v trtici, dva prsta nad prvim središčem Mooladhara.

Dar te čakre je zmožnost izkušanja življenja skozi emocije in občutke. To središče je center naših emocij, izkušanja zadovoljstva, občutkov, intimnosti, senzualnosti in medsebojnega povezovanja. V Muladhara čakri se nahajajo naše karmične nagnjenosti, ki začnejo delovati v Swadisthana čakri. Ali svoja nagnenja usmerjamo v dobro ali slabo, je odvisno od nas. Je center odnosov, povezovanja in gibanja.


Spolna ali seksualna energija ni nič drugega kot Kundalini (izvorna, Božanska življenjska energija).


Spolna čakra ima namen reprodukcije in zato, se tukaj proizvajajo spolni hormoni.


Spolne žleze so parni organ tako pri moških kot pri ženskah.

Imajo dvojno funkcijo:


– Eksokrina funkcija spolnih žlez pri odraslih je gametogeneza – nastanek gamet (jajčec pri ženski in semenčic pri moškem).


– Endokrina funkcija spolnih žlez je proizvajanje in izločanje spolnih hormonov – pri moških androgenov, pri ženskah pa estrogenov in gestagenov.


Uravnovešeno delovanje Svadhisthana čakre omogoča:

• zdrav odnos do svoje lastne spolnosti brez potlačevanja svojih strasti in čustev

• čutenje radosti do življenja

• sprejemanje tako sebe, kot druge

• izžarevanje svojih potencijalov in ustvarjalnosti v polni meri

• okušanje užitkov življenja

•napolnjenost z vitalno energijo in prisotnost želja.


Blokade ali motnje v delovanju te čakre se kažejo v obliki pretirane ali potlačene spolnosti, s čimer so povezana negativna čustva, kot so ljubosumje, strah, obsedenost s spolnostjo ali nepotešenost.


Na fizičnem telesu delovanje Svadhisthana čakre vpliva na:

• reproduktivne organe (menstrualne težave, delovanje mod, jajčnikov)

• delovanje mehurja in prostate

• delovanje ledvic

• težave s kolki

• bolečine v križu

• splošno vitalnost


Svadhisthana čakra je center naše podzavesti in emocij. Vsa kolektivna karma v obliki nezavednega se kot rezervoar akumulira v tem centru.


Vsi naši spomini iz preteklosti, vse izkušnje, traume in emocije, vse se skladišči tukaj.


V njej se skrivajo naše podzavestne želje in je center Kundalini energije, tako kot Mooladhara čakra. V njej je vsa naša tema, ki čaka, da jo razsvetlimo.

Šele ko ozavestimo naše potlačene, podzavesnte želje in emocije, lahko odpremo kanal Kundalini energije, ki se potem lahko dviguje navzgor, proti višjim centrom in transformiramo seksualno energijo v višje energijske kvalitete.


Lotos Swadisthana čakre ima šest listov. Upodabljajo šest neprečiščenih stanj, ki jih skozi proces joge in meditacije lahko odpravimo: sovraštvo, bes, ljubosumnost, poželjivost, okrutnost in domišljavost.


Druge lastnosti, ki izvirajo iz te čakre in ovirajo človekov osebnosti in duhovni razvoj so: lenoba, zavist, pohlep, strahopetnost, dvomljivost in maščevalnost.


Nevarnosti prežijo v tej čakri. V primeru, če se neprečiščena čustva dvignejo iz podzavesti v zavest in jih ne znamo obvladovati, lahko izgubimo telesno in duševno zdravje.


Cilj razvoja tega centra je obvladovanje neprečiščenih, nakopičenih energij in nagonov.


Z asanami, mudrami in vizualizacijami lahko vplivamo na boljše delovanje Swadisthana čakre ter na vseh organov in hormonskih žlez v njenem območju.


Na uravnovešanje in polnenje energijskih centrov lahko vplivamo z izvajanjem jogijskih asan in z meditacijo.



Asane za uravnovešanje delovanja Svadhisthana čakre:


-Setu bandhasana (most)

-Supta matsyendrasana (ležeči zasuk)

-Baddha konasana (položaj metulja sede)

-Supta Baddha Konasana (ležanje na hrbtu v metulju)

-Upavistha Konasana (sedeči predklon v razkoraku)

-Kapotasana (kraljevski labod v vseh različicah)

-Upavistha Virasana (ležanje na hrbtu s pokrčenimi nogami)

-Gomukhasana (kravji gobec)

-Mandukasana (žaba)

-Vyaghrasana (tiger- vse različice)

-Ardha matsyendrasana (sedeči zasuk)

-Chakravakasana (tiger2)

-Bhujangasana (kobra)

-Dhanurasana (lok)

-Navasana (čolniček)

-Janushirshasana (sedeče klešče s pokrčeno nogo).


Dihalne tehnike (pranayama):


– Trebušno dihanje (vizualizacija na valove).

– Trikotno dihanje z zadrževanjem muder: ašvini, vajroli ali oboje.

– Kapalabhati

– Bhastrika


Med jogijsko prakso je naš fokus na fluidnem gibanju, kot voda, čutiti gibanje z vsemi čutili, opazovati emocije pri vadbi.


Meditacija in vizualizacija: voda, ocean, valovi, oranžen lotos s šestimi laticami.


Element: Voda

Čutilo: Okus

Barva: : Oranžna

Zvok : Vam

Mudra: Jal mudra Psihični vplivi nedelujočega energetskega centra oz. čakre

Če je druga čakra blokirana ali zaprta, se lahko pojavijo čustveno neravnovesje, nesprejemanje nasprotnega spola ali odvisnost od ljubezni, na splošno težave v partnerstvu, zmanjšan ali nenormalno povišan libido, odvisnost od pozornosti drugih, zaprtost vase, nesprejemanje lastne odgovornosti, manjvrednostni kompleksi, preveč moškosti oz. moške energije pri ženskah in preveč ženskosti oz. ženske energije pri moških, pomanjkanje ustvarjalnosti in domišljije, težave z učenjem in pomnjenjem, razstresenost, brezvoljnost, malodušje, razdražljivost, strah pred izgubo materialnih dobrin, partnerja, strah pred prevarami, strah pred fizično šibkostjo, strah pred prihodnostjo, strah pred uspehom, odvisnosti (od alkohola, hrane, pomirjeval, mamil, antidepresivov) itd.


Fizični vplivi nedelujočega energetskega centra oz. čakre

Če je druga čakra blokirana ali zaprta, se lahko pojavijo spolne težave (pri ženskah se to kaže v nezmožnosti doživljanja orgazma ali sprejemanja spolnih užitkov, pri moških pa v prezgodnjem izlivu in erektilnih motnjah), težave s plodnostjo, strah pred rojstvo otrok, bolečine v križu (lumbalni del) in kolkih, herpes in druge spolne bolezni, težave z mehurjem, boleče in neredne menstruacije, ciste na jajčnikih, miomi, menoragija (premočno krvavenje med mestruacijami), izrazitejši predmenstrualni sindrom, neplodnost, tumorji ali rak na ženskih organih, težavna menopavza, pri moških pa impotenca ali težave s prostato, zmanjšano delovanje sečil, hormonske težave, tudi težave s presnovo in prebavo (napihnjenost trebuha, zaprtje, vetrovi, diareja itd.), debeljenje v predelu bokov, bolezni limfnih poti in bezgavk (edemi, vnetja, limfomi itd.), alergije itd. Hvala za branje! Z ljubeznijo, Nadica

Vir: http://www.bioterapevt.net/slikanje-avre/cakre-in-meridiani/druga-spolna-cakra-swadhisthana , https://www.apsara.si/jogijska-praksa-za-uravnovesanje-delovanja-svadhisthana-cakre-spolnega-energijskega-centra/

2 views0 comments
bottom of page